woensdag 19 februari 2014

TECHNOGIRLS

Technogirls is een initiatief speciaal voor meisjes. Men wil hen duidelijk maken dat techniek ook voor meisjes is!

Daarom gingen wij deze namiddag met 9 meisjes van onze klas naar Picanol in Ieper. We kregen eerst wat uitleg over de groep Picanol. Picanol is een bedrijf dat weefgetouwen maakt. We leerden dat ze zelfs vestigingen hebben in China, Roemeniƫ en Amerika. We leerden ook dat 33% van de jeansbroeken die wij dragen gemaakt zijn op een weefgetouw van Picanol. Daarna kregen we de verschillende soorten machines te zien. Er zijn er die met een schietspoel werken en die met grijpers werken. Sommige machines werken met luchtdruk. Een aantal machines werden ook aangelegd. Heel wat meisjes bedekten hun oren, want die machines maakten veel lawaai! Het was wel indrukwekkend om te zien hoe snel die touwtjes tot stof werden gevormd! Tot wel 1400 draadjes per minuut ...



 
Daarna kregen we een rondleiding in de fabriek. Daarvoor moesten we eerst een helm, een fluojas en een veiligheidsbril aandoen. We kregen ook oortjes zodat we de mevrouw goed konden horen. Zij sprak namelijk in een micro. Het was niet gemakkelijk om alle woorden in de fabriek te begrijpen: montage, assemblage ... Maar het was interessant om eens een fabriek langs de binnenkant te bewonderen.

Na de rondleiding werden we verwend met een vieruurtje. Verwennen was wel het juiste woord: wafeltjes, snoepjes, chocolaatjes, stukken fruit, cola, limonade, fruitsap ... Een waar smulfestijn.

 
Na dit heerlijke tussendoortje mochten de leerlingen een windmolen op zonne-energie bouwen. We kregen hiervoor alle materialen en ook een stappenplan. Dat stappenplan volgen was niet altijd even gemakkelijk. We moesten een stroomkring maken, elektrische draden ontmantelen, timmeren ... Maar uiteindelijk heeft iedereen toch z'n windmolen mee naar huis.






Bij het naar huis gaan kregen we nog allemaal een zak met wat info over Picanol, een usb-stick en een armband. Ja, het was een superfijne middag!

1 opmerking: